Zorgprofessional: jij bent een held!

Jazeker! Jij bent een held! Aan het eind van dit stuk lees je waarom! Maar hou het in gedachten: jij bent een held! Jij werkt in de jeugdhulp, in een wijkteam, verslavingszorg of bijvoorbeeld een verpleeghuis. Misschien zorg jij dat gedetineerden na hun detentie weer een plekje krijgen binnen jouw gemeente. Wat je ook doet; jij werkt met mensen die vaak in een moeilijke situatie zijn beland. Waar je ook werkt; je zal het vast wel herkennen dat jij en je collega’s af en toe hun hoofd breken wat je aan moet met die moeilijke situatie. Soms lijken er geen goede oplossingen te bestaan. Of merk je dat jij en medewerkers van andere organisaties die betrokken zijn heel anders naar de situatie kijken. Misschien werk je elkaar wel eens tegen. Soms pieker je: wat maakt deze situatie nu zo moeilijk? De situatie zelf? Andere verwachtingen of belangen van professionals? Of ligt het aan het maatschappelijke systeem waar simpelweg niet iedereen in past?

Herken je dit?

Misschien herken je het: die man die vervuild in zijn woning leeft, bijna ontruimd wordt, schulden maakt ook al heb jij zo je best gedaan dat hij een schuldregeling zou krijgen. Hij valt zijn moeder lastig, maar kan niet zonder haar en zij niet zonder hem. Hij drinkt en blowt en je verdenkt hem van kleine handeltjes. Hij is beschadigd in zijn leven, laat mensen amper toe. Hij vergeet dingen en hij hoort soms dingen die er niet zijn. Je twijfelt of hij alles begrijpt. Je klopt op deuren die open gaan of dicht blijven. Soms moet je zo hard kloppen. Op zijn meest wanhopige momenten, belt hij jou. Je bent de enige die hij vertrouwt. Af en toe pieker je ’s nachts over de situatie. Je voelt je verantwoordelijk, maar hoe moet je verder?

Hoe zorg je ervoor dat jij de aap niet op je schouder hebt ook al ben jij de persoon die de grootste urgentie voelt. Jij kent hem, jij kent de situatie, hij belt jou! Hoe zorg je dat je zicht houdt op de situatie, maar ook op de rol die je inneemt? Want was is eigenlijk jouw rol? Tot hoever sta je jezelf toe om mee te gaan? Hoe zorg je dat jij niet alleen staat, want als dat aan de hand is, dan weet je eigenlijk al dat er iets niet klopt in de situatie.

Hoe zou het moeten?

Deze moeilijke situaties zijn namelijk van ons allemaal. We horen ze met elkaar te dragen, juist omdat er geen (goede) oplossing voor is. Juist omdat de zorg groot is. Alle partijen die betrokken zijn, horen naast elkaar  te staan of het nu de wijkagent, de klant zelf, de woonconsulent van de woningbouwcoöperatie, de zus, de wijkverpleegkundige, de betrokken buurvrouw of medewerker van de GGZ instelling is. Met elkaar ben je een team en maak je afspraken.  Je bent allemaal verantwoordelijk ook al is het niet makkelijk op te lossen, ook al is er weerstand en afstotend gedrag. Afhaken is geen optie. En toch gebeurt het…

Eigenlijk is het best logisch…

En eigenlijk is dat ook niet zo gek. Want wat heb jij moeilijk werk! Heeft iemand dat wel eens tegen je gezegd? Heeft iemand wel eens gezegd dat je een held bent? Dat jij het onmogelijk mogelijk moet maken, iedere dag weer?  Je kijkt nu misschien wat glazig, maar denk eens mee:

  • Jij wilt mensen verder helpen en werkt met mensen die misschien niet verder geholpen kunnen of willen worden.
  • Jij werkt met familie en naasten die zich misschien heel veel zorgen maken om die persoon die in de knel zit, heel begrijpelijk. Maar doe je het in hun ogen goed?
  • Jij werkt samen met professionals die allemaal andere taken hebben binnen het systeem. Jullie moeten samenwerken, maar jullie opdrachten uit je eigen organisatie en jullie belangen liggen heel anders. Misschien wordt er wel bezuinigd in de GGZ instelling of mag de politie maar beperkt inzetten bij mensen met verward gedrag.
  • Verder staat de situatie vaak stevig onder druk: wat als het escaleert? Wie is dan verantwoordelijk?
  • Wij hebben als maatschappij een systeem gecreëerd met vangnetten die voor heel veel mensen goed werkt, maar wat als je daar niet in past? Dan mag jij aan de bak!

Wat ben jij een held dat jij hierin kan werken! Dat jij plezier hebt in je werk! Dat jij dag in dag uit verschillen overbrugt! Held!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *