Scheiden: hang de vuile was niet online!

Ouders én kinderen kunnen bij een echtscheiding veel hulp hebben aan internet, maar met name sociale media kunnen ook extra schade aanrichten. Maak daarom goede afspraken met elkaar en met de kinderen.

Een echtscheiding kan op het scherpst van de snede worden uitgevochten. Je ex op Facebook in verband brengen met prostitutie, pedofilie, seksueel misbruik en nazisme. Haar allerlei psychische aandoeningen toedichten. De namen van de kinderen noemen en hun foto’s en verdrietige tekeningen online delen. Het gebeurt, helaas. Eind 2012 deed de rechter uitspraak in een zaak waarin dit aan de orde was.

Gelukkig is niet bij alle scheidingen sprake van zulke vergaande beledigingen. Maar soms kunnen in alle onschuld geplaatste berichten onbedoeld toch heel pijnlijk uitpakken. Een leuke foto van een nieuwe bank kan een conflict over alimentatie opnieuw doen oplaaien. Of neem het kind dat online zijn hart lucht over zijn ouders, zonder zich te realiseren wie er allemaal meelezen.

Steun

Internet biedt ook een andere kant: nog nooit was het zo makkelijk om ervaringen te delen, informatie te vergaren en lotgenoten te vinden. Zowel kinderen als ouders kunnen in een scheidingssituatie online veel steun aan elkaar hebben.

Marsha Pinedo startte drie jaar geleden Villa Pinedo (link is external), een online platform voor jongeren met gescheiden ouders. Ze was bang dat mensen vervelende of haatdragende berichten zouden achterlaten en dat ze dus veel zou moeten modereren. Maar het tegendeel is waar: “In die drie jaar heb ik één keer een berichtje verwijderd. Verder is het eigenlijk altijd respectvol, open en opbouwend.”

Noodkreet

Villa Pinedo is een site voor kinderen en jongeren, met een forum, artikelen, trainingen en een boek – allemaal opgezet vanuit het perspectief van kinderen van gescheiden ouders. Kinderen/jongvolwassenen tussen 15 en de 23 jaar geven bijvoorbeeld trainingen en workshops aan ouders, scheidingsadvocaten, rechters en mediators.

Marsha Pinedo: “De fora zijn voor veel kinderen en jongeren een grote steun. Als iemand daar een bericht achterlaat, vaak is dat een noodkreet van een kind wiens ouders in scheiding zijn, wordt daar binnen een paar uur op gereageerd. Met begrip, herkenning en hulp. De kinderen en jong volwassenen reageren opvallend open en liefdevol. Ouders die reageren, zijn vaak meer veroordelend. Hun reacties zijn gekleurd door hun ervaringen. Het helpt om elkaar de helpende hand te bieden via internet en sociale media. Wat dat betreft zouden we er nóg beter gebruik van kunnen maken, met hulpverlening via WhatsApp bijvoorbeeld.”

Sociale media

Volgens Pinedo is het belangrijk om als ouder aandacht te hebben voor de manier waarop kinderen op sociale media omgaan met de scheiding. Als je er niets over zegt of afspreekt, staat de zorgvuldig aangekondigde scheiding zomaar op Twitter of Facebook. “Dan twittert dochterlief over de ruzie tussen haar ouders of deelt zoon met de hele wereld zijn onvrede over de omgangsregeling.”

Acht tips voor gescheiden ouders: ‘Word geen Facebook-vrienden’

Gideon de Haan coacht samengestelde gezinnen en kinderen van gescheiden ouders. Hij is mede-auteur van het boek ‘Het Stiefparadijs’ en heeft zelf twee stiefzoons.

De Haan geeft acht concrete tips aan ex-partners om internet positief in te zetten in een scheidingssituatie:

  1. Afspraken over de omgang met sociale media kun je sinds kort laten vastleggen bij de notaris. De vraag is: wat is aanvaardbaar en wat niet? Dat is een lastige scheidslijn. Zeg daarom altijd wat het effect op jou is, als de ander over de schreef gaat. Meestal is kwetsen niet het doel. Dan helpt het om de ander ervan bewust te maken dat het voor jou wel kwetsend is. Mocht het erg uit de hand lopen en het mondt uit in stalking, schakel dan de politie in. Er is sprake van stalking als iemand opzettelijk en structureel wordt lastiggevallen, waardoor die persoon zich in zijn of haar vrijheid en veiligheid voelt aangetast. Dat kan ook online plaatsvinden. In zo’n geval helpt het om afspraken te hebben gemaakt bij de notaris of in het ouderschapsplan.
  2. Maak per medium concrete afspraken over hoe je met elkaar omgaat. Bijvoorbeeld: geen Facebook, geen Twitter, alleen mailen. En als er wordt gebeld, geef je van tevoren aan waar het over gaat. Het gesprek mag niet van dat onderwerp afdwalen. Hou niet alleen de ander eraan, maar ook jezelf.
  3. Bewaak je privacy en laat de techniek voor je werken. Facebook kun je zo instellen dat de ander precies de posts leest die jij daarvoor openstelt. Vergeet niet jullie gezamenlijke vrienden. Hoe je je posts ook afschermt, ze kunnen alsnog bij je ex terechtkomen.
  4. Natuurlijk hebben ouders en kinderen tijdens een scheiding behoefte om hun verdriet of boosheid te delen. De stap naar internet is dan zo gezet. Maar verdriet en boosheid doen je soms dingen zeggen, die je niet zo bedoelt. Zeker binnen een nieuw (samengesteld) gezin waarin je elkaar nog niet zo goed kent, kunnen makkelijk misverstanden ontstaan. Zet boze reacties een dagje weg, lees ze de volgende dag nog een keer en bepaal pas dan of je ze online wilt delen. Afgekoeld leest het toch weer anders. Je weet tenslotte ook niet wie er meelezen.
  5. Binnen een traditioneel gezin zijn de relaties doorgaans vanzelfsprekend en onvoorwaardelijk. Binnen een stiefgezin niet, daar zijn de banden breekbaarder. Neem daarom geen risico’s: word geen Facebook-vrienden en volg elkaar niet op Twitter. Voor je het weet reageer je op berichten die je treffen en raak je verzeild in online discussies waar je geen grip meer op hebt.
  6. Als je toch via sociale media met elkaar verbonden wilt zijn, richt dan op Facebook met het (samengestelde) gezin een geheime groep op. Daar kun je veilig achter de schermen met elkaar communiceren. Dat kan goed werken. Het indirecte contact maakt het soms makkelijker om eerlijk te zijn.
  7. Wees je bewust van de gevolgen van je online uitingen en maak de kinderen daar ook bewust van. Je krijgt een bericht nooit meer weg. Vergeet niet dat toekomstige werkgevers ook sociale mediaprofielen bekijken.
  8. Wees altijd positief op sociale media. Zeker in samengestelde gezinnen doe je eerder iemand pijn – tenen zijn soms langer doordat er al het een en ander is gebeurd. Beschrijf wat je wel wilt, in plaats van wat je liever niet ziet. Dat is sowieso een goede manier om minder ruzie te maken. Bewaar kritiek voor een face-to-facegesprek.

Bron: Mijnkindonline.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *